Kweepeer en mispel wijnen

29/03/2019 van 20:00 tot 23:00

locatie

Zaal Kerelsplein
Acaciastraat 6
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Als mispel en kweepeer één ding gemeen hebben is het hun relatieve onbekendheid. Beide vruchten werden enkele duizenden jaren geleden ingevoerd vanuit Perzië (mispel) of uit de steek rond de Kaspische zee (kweepeer) maar daar houdt de vergelijking dan ook op.

Mispels zijn zelfbestuivend. Ze zijn ook vrij resistent of ziektebestendig. De struik wordt ongeveer 3 tot 6 m hoog en bloeit in mei, met redelijk grote bloemen( 3 cm ). De bloem heeft 5 kroonbladeren en tot 40 meeldraden. De vrucht zelf is bronskleurig, in 5 bekken en heeft 5 nootjes met elk 1 eivormig zaadje erin. Jammer genoeg bevat de vrucht relatief weinig vruchtvlees.

Mispels zijn pas eetbaar als ze bruin zijn en zeer zacht aanvoelen. Dan zijn ze beurs. De smaak is een beetje speciaal, iets kruidig, gaat een beetje naar appel en wordt niet door iedereen op prijs gesteld. We weten dat mispel rijp moet zijn, maar niet ‘rot’. Wel, het verschil is moeilijk te zien en regelmatige controle vermijdt dat de vruchten overrijp worden. Ze lijken wel ‘rot’, vandaar het gezegde : zo rot als een mispel.

De kweepeer bloeit, in vergelijking met de appel en peer, laat, namelijk van mei tot in juni en is ook zelfbestuivend. De vruchten worden rijp vanaf begin september en kunnen tot zo’n kilo per (keiharde) peer wegen. Het is bij het oogsten heel belangrijk om de peren op te volgen en zo lang mogelijk aan de boom laten hangen/rijpen. Als ze beginnen af te vallen mag je ze allemaal plukken en openleggen in bakjes om na te rijpen. Kweeperen geven een fantastisch aroma af en worden soms in huis of kleerkasten gelegd.

Dat je van beide vruchten heel goede wijn kan maken werd bewezen aan de hand van enkele, heel gesmaakte, proevers. Meteen wordt een hardnekkige fabel “van kweeperen alleen kan je geen lekkere wijn maken” naar de prullenmand verwezen. Je moet natuurlijk wel weten hoe je wijn kan maken van deze toch wel speciale vruchten.

Dit werd door onze ervaren lesgever dan ook fijntjes uit de doeken gedaan, inclusief enkele leuke recepten om thuis zelf te proberen. Daar gaan we later een uitgebreid verslag van op deze site publiceren.

Bij al dat lekkers bleven we natuurlijk nog wat nakaarten: Goede wijn, even goede vrienden, en een beetje tijd samen. Kan het nog beter zijn?