Alcohol

22/02/2019 van 20:00 tot 23:00

locatie

Zaal Kerelsplein
Acaciastraat 6
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Vrijdag 22 februari zat het kleine zaaltje op het Kerelsplein aardig vol voor de vergadering van die avond met als thema “alcohol”.

Francky opende de avond met een theoretisch gedeelte waarin hij ons vertelde wat alcohol is en de diverse soorten ervan. Scheikunde op zijn best. Slechts één alcohol heeft onze interesse, met name “ethanol of ethylalcohol”. Enkel deze mag voor consumptie worden gebruikt.

Alcohol wordt gevormd door de omzetting van suiker door gistcellen. Maar dat wisten jullie al. Dit gebeurt in 2 fasen:

  • In de eerste aerobe fase worden de gistcellen opgekweekt tot een gigantische hoeveelheid. Hiervoor is zuurstof nodig
  • In de tweede anaerobe fase gaat die massa gistcellen de suiker omzetten in alcohol en koolzuurgas. Hiervoor is geen zuurstof nodig.

In het tweede deel van de avond nam Herwig de fakkel over voor wat minder “saaie” praat 
Op de vraag of alcohol gezond is kan men kort zijn. Zoals bij de meeste dingen is “TE” niet goed. Overdaad schaadt met kans op allerhande ziekten en lichamelijke storingen met zelfs de dood tot gevolg. 

Om te veel alcohol te vermijden kan men best de regel van het “standaardglas” gebruiken. Dit toont aan dat bv 1 glas pils evenveel alcohol bevat als 1 glas sterke drank.

Aan de hand van een simpele optelsom kun je zo je aantal “glazen” berekenen (aantal gr alcohol in je bloed). Als je weet dat een lichaam gemiddeld 7 gr alcohol per uur afbreekt heb je per standaardglas +/- 1,5 uur tijd nodig om de alcohol uit je lichaam te hebben.

Vb: 2 glazen wijn en 2 glazen zwartzak => 7 standaardglazen => 70 gr alcohol

Je lichaam heeft dus 10 uren nodig om weer alcoholvrij te zijn.

Het wettelijk toegestaan bloedalcoholgehalte in België bedraagt voor een gewone bestuurder 0,5 promille alcohol of +/- 20 gr alcohol (+/- 2 standaardglazen).

Over antikater middeltjes en truukjes, preventief en ter bestrijding nadien, hebben we het ook nog gehad. Het een al gekker dan het ander. Doch er is slechts één effectieve manier ter voorkoming: niet drinken of met mate!

Het laatste luik werd terug door Fy aangesneden. Het meten van het alcoholpercentage in bier of wijn. Dik kan men doen aan de hand van een hygrometer (densiteitsmeter) en door de uitkookmethode.

Om te weten of we ’s anderendaags met een kater zouden op staan hebben we de avond proefondervindelijk afgesloten met het nuttigen van nog een ….